Honden zijn de eerste soorten die door de mens zijn getemd. De band tussen de mens en hond gaat tot wel 15.000 jaar terug. De hond is het meest voorkomende huisdier ter wereld en wetenschappers discussiëren nog steeds over het ontstaan van de hond. Dat de hond een geliefd dier is bij menig mens is algemeen bekend. Veel mensen hebben veel liefde over voor hun hond en kopen allerlei verschillende gadgets, om het zo prettig mogelijk te maken voor de hond.
Het ontstaan van de hond
Uit vele onderzoeken van wetenschappers is gebleken dat de hond is geëvolueerd uit de wolf. Door een DNA-analyse en archeologisch bewijs is gebleken dat de Bonn-Oberkassel-hond het eerste voorbeeld was van de hond. Er werden namelijk in 1914 overblijfselen gevonden van een rechter onderkaak. De kaak was gevonden in Oberkassel en werd ongeveer 14.000 jaar geleden begraven. De Bonn-Oberkassel-hond werd eerst geclassificeerd als wolf, maar dit was dus onterecht.
Andere theorieën zeggen weer dat de hond nog ouder is. Veel experts zijn het er over eens dat honden 16.000 jaar geleden zich af gingen scheiden van de wolf. Dit gebeurde in Zuidoost-Azië in onder anderen Nepal en Mongolië. Honden werden voor het eerst getemd door jager-verzamelaars. Wanneer dit gebeurde is volgens wetenschappers niet helemaal duidelijk. Het tijdsbestek waarin dit gebeurde was tussen de 9.000 en 34.000 jaar geleden. Door het brede tijdsbestek is het niet helemaal betrouwbaar.
Waar komt de band tussen mens en hond vandaan?
De band tussen mensen en hond is ontstaan op het moment dat mensen in groepen begonnen te leven. Dit gebeurde toen mensen naar de koudere Euraziatische regio’s trokken. Toen dit gebeurde ontstond ook voor het eerst de Paleolithische hond. Deze hond ontwikkelde een kortere schedel, bredere hersenkraken en snuiten in vergelijking met de wolf. De kortere snuit leidde uiteindelijk tot minder tanden. De mens wilde namelijk de agressie uit de hond verdrijven. De voorouders van de moderne hond genoten van veel voordelen, wanneer ze rondom de mens leefden. De mens kon vijanden en prooien beter spotten, doordat ze rechtop liepen. Daarnaast was er een toevoer van voedsel en was er meer ruimte om te fokken. De mens koos ervoor om wolvenpups als ‘’huisdier’’ te gebruiken, omdat ze vriendelijk gedrag vertonen ten opzichte van de mens.
Voor de mens hadden de honden ook voordelen. Zo hielpen ze met jagen, het opruimen van voedselresten en boden ze warmte aan. Mensen konden toen rustig slapen en honden voelden zich veiliger. Bij de Bonn-Oberkassel-hond bleek dat de mens ook emotionele banden had met de hond. Deze honden werden namelijk begraven en goed verzorgd. Deze hondensoort had namelijk vaak last van een hondenziekte.