Niets doet een nieuwe ouder meer zwijmelen dan wanneer hun baby de eerste tandeloze glimlach laat zien! Het is in dit geval belangrijk om te weten dat een baby veelal vrijwillig, als reactie op iets waar ze blij van worden, kan glimlachen als hij of zij ongeveer zes tot tien weken oud is. Daarvoor is dit lachen enkel nog reflex glimlachen.

Moedig de eerste echte glimlach van je baby aan

Omdat een zeer jonge baby het beste kan zien op ongeveer 25 tot 30 centimeter van hun gezicht, kun jij jouw baby hiervoor het beste face-to-face op jouw schoot houden. Het schattige kleine gegiechel volgt als het goed is kort daarna.

Het is van top belang om jouw baby’tje tenminste vijf keer per dag zelf aan het lachen te maken of dit op de Little Jungle kinderopvang door een pedagogisch medewerker te laten doen. Want dit lachen maakt endorfines vrij die het humeur van de baby verbeteren en tegelijkertijd de band met wie de baby lacht versterkt.

Hoe maak je de baby volop aan het lachen?

Zodra jouw baby voor het eerst echt giechelt, doe je zo ongeveer van alles om het meer aan het lachen te maken. Er zijn maar weinig geluiden en persoonlijke ervaringen die zo opwindend, prachtig en vreugdevol zijn als een lachende baby.

Het is gelukkig vrij gemakkelijk om jouw baby aan het lachen te maken of door middel van simpele spelletjes te amuseren. Dit alles helpt je baby om allerlei cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden te ontwikkelen. We noemen hieronder 10 simpele methoden om je baby te laten lachen.

Maak ‘scheetgeluidjes’

Ofwel, maak een geluid door je tong uit te steken en te blazen. Blaas zachtjes op de huid, voetjes of buik van jouw baby en let op de reactie. Wanneer jij dit op de buik doet en het van een grappig geluid vergezelt, dan begint je baby vanzelf te giechelen.

‘Knabbel’ op je baby

Doe net alsof je op de hand of het been van je baby’tje knabbelt. Het zal dit vaak erg amusant vinden. Herhaal deze grap naar wens op de buik, vingers en tenen.

Kiekeboe

Een baby houdt enorm van de spanning van een kiekeboe en het verrassingselement van dit minispel. Op het moment dat je achter de bank of een ander voorwerp vandaan komt, barst deze volop in het lachen uit.

‘Klap eens in je handjes’

Vergezel jezelf met allerlei acties terwijl je het rijmpje ‘klap eens in je handjes’ zingt. Klap in je handen en klop afwisselend op je dijen en zing al lachend verder. Je baby zal hier dan ook zeker lachend op reageren.

Paardrijden

Laat jouw baby op je knieën zitten en beweeg hem of haar daarna met een ‘paard galopperend geluid’ op en neer. Net alsof deze op een echt paard rijdt. Jouw benen kunnen hier af en toe pijnlijk van worden, maar je baby zal het absoluut meer willen en ook blijven lachen.

Kietelen

Of het nu op de voeten, buik of oksels is: kietelen is een trefzekere manier om jouw baby aan het lachen te maken. Maar let op: een jonge baby tot 3 maanden lacht niet als deze gekieteld wordt, maar een iets ouder kindje gelukkig wel!

Grappige gezichten

Maak grappige gezichten door je tong uit te steken, maak konijnentanden of gebruik je handen om denkbeeldige figuren te maken. Vergezel dit door op een humoristische toon te praten. Of dans en zing met een grappige toon. Dit zal jouw baby allemaal zeker doen lachen.

Vrolijke capriolen

Of het nu gaat om dingen over een rand te gooien, op de bank springen, op de grond vallen of ergens vrolijk tegenaan te slaan. Veel baby’s vinden dit grappig en uiten dit dan ook in een flink gelach.

Grinnik zelf

Lachen is erg besmettelijk, dus waarom zou jij dit ook niet zelf doen. Als jij lacht, dan doet je baby ook graag aan deze uitdaging mee!

Achtervolg je baby

Als jouw kleintje begint te kruipen, achtervolg deze dan en zeg bijvoorbeeld: “Mama beer zal je nu te pakken krijgen”. Dat resulteert vaak in flinke lachbuien.

Kortom

Het lachen van je baby is een belangrijke mijlpaal die de cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden van je kleintje aangeeft. Dit lachen lijkt, net zoals andere belangrijke basisactiviteiten, te evolueren naarmate jouw baby groeit. En dat weerspiegelt op dat moment ook hun ontwikkeling.

Als jij je afvraagt hoe je jouw baby aan het lachen kunt maken om deze belangrijke vaardigheden mogelijk te maken, dan zullen de bovenstaande 10 tips je ongetwijfeld helpen.

Alle luieraanbiedingen direct in jouw mailbox?

Ontvang alle Luier aanbiedingen!

Betaal nooit meer te veel!

Ontvang direct na aanmelding de beste aanbiedingen van dit moment!

Gefeliciteerd! Vanaf nu ben je op de hoogte van de beste luieraanbiedingen!